A hortenziáról már megírtuk, hogy egy évelő cserje, amit mindenképpen ki kell ültetni szabadföldbe, vagy dézsába. De mi van azokkal, akiknek nincs kertjük, és lehetőségük, hogy a hortenziában gyönyörködjenek? Jó hírem van, ugyanis nekik sem kell lemondani erről a gyönyörűségről!

A hortenziát vágott virágként is nagyon szeretjük, íme néhány tipp és ötlet, amivel még tartósabbá tehetjük a vázában:

  • Érdemes minden nap egy éles késsel ferdén visszavágni a szárából, hogy a metszlap friss legyen, és gond nélkül tudja felszívni a vizet.
  • A vizét cseréljük minden nap frissre, hidegre, és a vázát is érdemes átmosni, mert a falán könnyen megtapad az alga.
  • Szedjük le az összes levelet a száráról, mert bár szép, de elvonja a vizet a virágtól, így oda kevesebb jut, és ez nem előnyös.
  • Ha mindezek ellenére elkezd hervadni, pedig még nem lenne itt az ideje, kézmeleg vízbe állítsuk fejjel lefelé 30 percre. Igen, nyugodtan tegyük az egész virágot fejjel lefelé a vízbe, ugyanis a hortenzia az, aki a szirmain keresztül is tud vizet felszívni.
  • Ajánlott vágott virágoknak való tápoldatot, tápsót tenni a váza vizébe. Ebben az esetben nem fontos minden nap cserélni a vizet, elég két-háromnaponta. Ilyen tápsót kis zacskókban lehet kapni, néhol ingyen, néhol kevés pénzért a virágüzletekben. Nem kerül sokba, de rengeteget tud segíteni.

A vágott hortenzia élete így 7-10 nap lehet, de jó tudni, hogy egyes fajták jobban bírják, míg mások kevésbé, és ezt nem mindig tudjuk befolyásolni.