Ellenőrizzük rendszeresen, nőnek-e gyomok a cserépben, ezeket távolítsuk el, és kéthetente kapjanak megfelelően hígított tápoldatot is.
Ha kikeltek a növényeink, erőteljes a színe, és erős a lombja, akkor kezdhetjük őket felhasználni. Ha rendszeresen visszavágjuk a növényt, serkentjük a növekedését.
Beltérre leginkább a bazsalikom, kakukkfű, menta, rozmaring, snidling, koriander, petrezselyem, oregánó, és a zsálya ajánlható. Ha évelő fűszernövényt vásárolunk, érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe, hisz a túl gazdag és rendszeresen öntözött talajtól gyorsabban nőnek, de halványabb lesz az ízük. Ilyen évelő például a zsálya, rozmaring, menta, levendula.
A menta kicsit bonyolultabb, mert szereti az árnyékot, és a vizes gazdag talajt.
Sokszor halljuk, hogy a hipermarketekben vett bazsalikomot, kakukkfüvet, vagy mentát szeretné tovább nevelni otthon. Ezek a növények általában csak egyszeri felhasználásra, egy főzésre alkalmasak. Az ilyen helyeken kapható fűszernövények többnyire pici cserépben, tápanyagszegény földben vannak, így nem igazán életképesek.
Tehát ha friss, életképes, egészséges fűszernövényt szeretnénk otthonra, akkor kertészetben vásároljunk palántát, vagy ültessük mi magról.