Nagyon sokszor halljuk, hogy otthon próbálkoznak fűszernövények termesztésével, tartásával, ám ez mind kudarcba fullad, és rövid időn belül kipusztulnak ezek a növények. 
Ha magról szeretnénk fűszernövényt ültetni, fontos, hogy jó minőségű legyen, és megbízható forrásból származzon. Nem gondolnánk, de figyelnünk kell a lejárati időre is. 
Ha palántákat vásárolunk, a legfontosabb, hogy erős, hibátlan növényt válasszunk. 
Minden esetben lyukas aljú cserépbe ültessük, mert a pangó vizet egyik sem szereti. Magvetéskor érdemes 3-4 szem magot tenni egy helyre a biztos siker érdekében. Az elvetett magokat öntözzük be alaposan, és egy üveglappal fedjük le, mert a párás környezetnek köszönhetően még gyorsabban fognak csírázni. 
Amíg a magok ki nem kelnek, inkább csak vízpermetezővel öntözzük őket, így biztosan nem locsoljuk túl őket. Mindenképpen világos helyre tegyük a cserepeket, de semmiképp ne tűző napra.
Ültetőközegnek legjobb a szerves komposzt, és olyan általános virágföld, amely nem tartalmaz műtrágyát és növényvédőszer maradékot. A jó vízelvezetés miatt akár homokot is keverhetünk a földjébe. 

Ellenőrizzük rendszeresen, nőnek-e gyomok a cserépben, ezeket távolítsuk el, és kéthetente kapjanak megfelelően hígított tápoldatot is.

Ha kikeltek a növényeink, erőteljes a színe, és erős a lombja, akkor kezdhetjük őket felhasználni. Ha rendszeresen visszavágjuk a növényt, serkentjük a növekedését. 

Beltérre leginkább a bazsalikom, kakukkfű, menta, rozmaring, snidling, koriander, petrezselyem, oregánó, és a zsálya ajánlható. Ha évelő fűszernövényt vásárolunk, érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe, hisz a túl gazdag és rendszeresen öntözött talajtól gyorsabban nőnek, de halványabb lesz az ízük. Ilyen évelő például a zsálya, rozmaring, menta, levendula.

A menta kicsit bonyolultabb, mert szereti az árnyékot, és a vizes gazdag talajt. 

Sokszor halljuk, hogy a hipermarketekben vett bazsalikomot, kakukkfüvet, vagy mentát szeretné tovább nevelni otthon. Ezek a növények általában csak egyszeri felhasználásra, egy főzésre alkalmasak. Az ilyen helyeken kapható fűszernövények többnyire pici cserépben, tápanyagszegény földben vannak, így nem igazán életképesek.

Tehát ha friss, életképes, egészséges fűszernövényt szeretnénk otthonra, akkor kertészetben vásároljunk palántát, vagy ültessük mi magról.