Ki ne ismerné a jácintot, de valljuk be, gyakran keverik a nárcisszal. Nincs ezzel semmi gond, de nézzük, milyen is a jácint, mint vágott virág! A jácint egy nagyon kedvelt évelő hagymás növény, melynek nagyon finom illata, és rendkívül mutatós virága van. Segítségével már télen becsempészhetjük a tavaszt a lakásunkba.

Szára húsos, virága pedig harangszerű. Alap színei a fehér, rózsaszín, lila, és ezek árnyalatai, viszont egyre különlegesebb, újabb színekkel találkozhatunk, például barack, citromsárga, világos piros, hússzín, vagy krém.

Leginkább kerek tavaszi csokrokban mutatnak jól, tűzött díszekhez a száruk nem minden esetben alkalmas. Egyik érdekessége, hogy levágott apró virágai víz nélkül is rendkívül tartósak, például virágfüzér formájában.

Így segíthetsz, hogy még tartósabb legyen:

  • Ne ijedjünk meg, ha a jácint szára a metszésnél kissé nyálkás, ez teljesen természetes jelenség. Emiatt viszont különösen fontos, hogy minden nap cseréljük a vizét frissre, hidegre.
  • Szárát ne nyomkodjuk, mert az könnyen rohadáshoz vezet.
  • Éjszakára nyugodtan betehetjük a vázájával együtt a lakás egy hűvösebb pontjára, például garázsba, ahol a virágai picit vissza tudnak húzódni. Ez lelassítja az elnyílás folyamatát, így még tovább tudunk benne gyönyörködni.
  • A jácintnál kevésbé fontos, hogy minden nap, szorgalmasan visszavágjuk. Az a legjobb, ha alul, a hagymához közeli néhány centis fehér rész még rajta van a száron. Három-négy naponta azért nyugodtan vághatunk belőle egy kicsit.